Αν είσαι αλλεργική σε οποιοδήποτε τρόφιμο, θα πρέπει να συνεχίσεις να το αποφεύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες πιστεύουν πως αν φάνε ορισμένα τρόφιμα (όπως ξηρούς καρπούς) στην εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία τα μωρά τους. Αν και οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις δεν απαιτούνται διατροφικοί περιορισμοί για τις γυναίκες που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες.
Επομένως, αν είσαι υγιής και δεν έχεις τροφικές αλλεργίες, μπορείς με ασφάλεια να τρως τις παρακάτω τροφές χωρίς να ανησυχείς ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει το μωρό σου να αναπτύξει αλλεργίες:
• γάλα
• αβγά
• ψάρι
• ξηρούς καρπούς
• σιτάρι.
Ασφαλώς, υπάρχουν ορισμένες τροφές που όλες οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν, όπως το ωμό ψάρι, το ωμό κρέας ή το μη παστεριωμένο τυρί. Κι αυτό επειδή ο κίνδυνος των βακτηρίων ή της τροφικής δηλητηρίασης δεν έχει καμία σχέση
με τις αλλεργίες.
Μη ασφαλή τρόφιμα στην εγκυμοσύνη
Απέφυγε τρόφιμα από αυτές τις τέσσερις ομάδες όσο είσαι έγκυος για λόγους ασφαλείας
Ωμό ψάρι
- Ωμό ή άψητο ψάρι/θαλασσινά
- Θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (βασιλικό σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος,
- ξιφίας)
- Καπνιστό ψάρι/θαλασσινά
Άψητο κρέας
- Ωμό ή άψητο κρέας, πουλερικά και αβγά
- Αλλαντικά
- Πατέ και αλείμματα κρέατος ψυγείου
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Ακατέργαστο & μη παστεριωμένο γάλα/γαλακτοκομικά προϊόντα (μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί)
- Παγωτό μηχανής
Άπλυτα φρούτα/λαχανικά
- Άπλυτα φρούτα και λαχανικά
- Μη παστεριωμένους χυμούς φρούτων και μηλίτη
Τελευταία αναθεώρηση: Αύγουστος 2016
Σχετικά άρθρα