Στον κόσμο των μωρών, καθωσπρεπισμοί δεν υπάρχουν. Το ρέψιμο μωρού λοιπόν όχι απλά επιτρέπεται, επιβάλλεται! Γιατί έτσι τα μωρά αποβάλλουν τον αέρα που εισπνέουν κατά το θηλασμό ή το τάισμα με το μπιμπερό και γλιτώνουν τους πονόκοιλους που ταράζουν τη ζωή τους. Να θυμάσαι ότι η καλύτερη στιγμή να ρευτεί είναι στα μισά ή μόλις ολοκληρωθεί ο θηλασμός ή το τάισμα με μπιμπερό.
Όλα τα κόλπα που χρειάζεσαι για να βοηθήσεις το μωρό.
Τα βασικά για το ρέψιμο
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Την πρώτη φορά μπορεί να είσαι λίγο αδέξια-όλες περάσαμε από αυτό το στάδιο- αλλά με τις σωστές κινήσεις θα μάθεις να χαρίζεις στο μωρό σου ένα ανακουφιστικό, μεγαλοπρεπές ρέψιμο! Τοποθέτησε μία πετσέτα στον ώμο σου για να μη λερωθείς αν το μωρό κάνει αναγωγή, βγάλει γουλίτσες δηλαδή. Κράτα το μωρό στη δεξιά πλευρά και χτύπησέ το ελαφρά στην πλάτη. Συνέχισε υπομονετικά, γιατί μπορεί να περάσει και δεκάλεπτο μέχρι να ρευτεί το μωρό.
Πέρασε το δεκάλεπτο κι ακόμη τίποτα; Υπάρχει κι άλλη μέθοδος. Δοκίμασε να κρατήσεις το μωρό στα γόνατα, όσο πιο δεξιά γίνεται, κρατώντας το κεφάλι με το ένα χέρι και σηκώνοντας τα χέρια του με το άλλο, ώστε να ανοίξει η θωρακική του κοιλότητα. Έτσι θα μπορέσει ευκολότερα να αποβάλλει τον αέρα.
Αν το μωρό αποκοιμηθεί μόλις φάει, άφησέ το να ξεκουραστεί και θα ρευτεί μόλις ξυπνήσει.
Και τώρα, μέτρα ρεψίματα! Εδώ δεν υπάρχει ιδανικός ή συνιστώμενος αριθμός, όλα επιτρέπονται αρκεί να αποβληθεί όλος ο αέρας που έχει καταπιεί. Άφησε το μωρό να ρευτεί στη μέση του θηλασμού, μπορεί να το ανακουφίζει. Αν είναι λαίμαργο, μην το διακόψεις, θα το μισήσει. Άφησέ το να τελειώσει το γεύμα του και αμέσως μετά θα ρευτεί.
Και μην ξεχνάς, το ρέψιμο θα συνεχιστεί μέχρι το γάλα να πάψει να είναι το κύριο στοιχείο της διατροφής του, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 4-6 μηνών. Όσο ωριμάζει το πεπτικό σύστημα και μόλις πραγματοποιηθεί και η εισαγωγή στερεών τροφών, η ανάγκη του για ρέψιμο θα περιοριστεί και στη συνέχεια θα εκλείψει.
Σχετικά άρθρα