Μοιράσου το Άρθρο
X
Το Nestlé Baby & me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

31η Εβδομάδα Κύησης - 3ο Τρίμηνο

Καθώς η μέρα τοκετού ολοένα και πλησιάζει, το μικρούλι σου αρχίζει να παίρνει θέση.  Είναι πανέξυπνο! Αλλά αυτό το ξέρεις ήδη. Διάβασε περισσότερα για την 31η εβδομάδα κύησης, εδώ.

Κυριακή, Δεκέμβριος 9th, 2018

Το Nestlé Baby & me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Η ανάπτυξη του μωρού σου.

Και το μωρό σου μεγαλώνει και μεγαλώνει... Την 31η εβδομάδα κύησης, έχει ήδη το μισό βάρος από αυτό που θα γεννηθεί ενώ θα ψηλώσει λίγο ακόμη. Εν τω μεταξύ, αρχίζει να παίρνει  τη θέση που θα έχει κατά τον τοκετό: 95% των κυήσεων πραγματοποιούνται με το μωρό να έχει πάρει θέση προς τα κάτω, δηλαδή με το κεφάλι του μωρού να κοιτάει τη λεκάνη σου. Η θέση αυτή λέγεται κατακόρυφη με κεφαλική προβολή, και θα επιβεβαιωθεί με τον επόμενο υπέρηχο. Αν σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός σου κρίνει ότι το μωρό δεν έχει λάβει τη σωστή θέση - που δε θα σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν την έχει πάρει! - μπορεί να αλλάξει το πλάνο τοκετού ώστε το μωρό σου να γεννηθεί όσο πιο ομαλά γίνεται, ίσως και με καισαρική.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

 Εάν εκπλήσσεσαι από το πόσο έχει μεγαλώσει το στήθος σου, θυμήσου ότι το σώμα σου προετοιμάζεται για να θηλάσει. Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει! Αν παρατηρείς κίτρινες κηλίδες στο μπλουζάκι σου μια στο τόσο, μην ανησυχήσεις, είναι το λεγόμενο πρωτόγαλα. Αν και προκαλεί έκπληξη, είναι καλό σημάδι, γιατί σημαίνει ότι το στήθος σου είναι έτοιμο  για να ταΐσει το μωρό σου. Το πρωτόγαλα που θα δίνεις στο μωρό σου τις πρώτες λίγες μέρες περιέχει όλα τα απαραίτητα αντισώματα που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σου αμέσως μετά τη γέννηση. Δεν παράγουν όλες οι γυναίκες πρωτόγαλα σε αυτό το στάδιο. Αν όμως είσαι μία από αυτές, μπορείς να προστατεύσεις τα ρούχα σου χρησιμοποιώντας  επιθέματα στήθους. Θα τα βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα βρεφικών ειδών.

Η διατροφή σου

Καθώς το μωρό σου θα πάρει 1-1,5 κιλό ακόμη έως την γέννησή του, δηλαδή κατά μέσο όρο 200g την εβδομάδα, είναι καλό να προσαρμόσεις και τη διατροφή σου αναλόγως. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να καταναλώνεις ένα σωρό περισσότερες θερμίδες, αλλά να καλύπτεις τα ενεργειακά σου αποθέματα για να συντηρήσεις και τους δυο σας. Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καλές άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής άλεσης και «καλά» λιπαρά, είναι ό,τι χρειάζεται τώρα για να εξασφαλίσεις ότι το μωρό σου δεν «κλέβει» από τις αποθήκες σου ώστε να νιώθεις και εσύ σε φόρμα.

Extra tips

Το μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας δεν έχει σχέση με το πόσο καλά θα μπορεί να θηλάσει το μωρό της. Το επαναλαμβάνουμε -  δεν έχει καμία απολύτως σχέση! Ακόμα κι αν έχεις μικρό στήθος, δε θα έχεις πρόβλημα να θηλάσεις το παιδί σου. Μία γυναίκα με μικρό στήθος δεν σημαίνει ότι θα έχει λιγότερο γάλα από ότι μία γυναίκα με μεγάλο στήθος. Η παραγωγή γάλακτος μοιάζει με σχέση ζήτησης και προσφοράς. Όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

Επομένως, προετοιμάσου και αφέσου στις ορέξεις του!

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.