MyFeed Personalized Content

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς γίνεται η σωστή αποστείρωση του μπιμπερό; Είναι απαραίτητος ο αποστειρωτής;

Η αποστείρωση μπορεί να γίνει βράζοντας τα σκεύη για 5 λεπτά σε κατσαρόλα και αφήνοντας την κατσαρόλα σκεπασμένη μετά το βρασμό λίγα λεπτά και μέχρι τη χρήση τους. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιος αποστειρωτής. Ο αποστειρωτής προσφέρει πρακτικότητα και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών του κατασκευαστή για να δείτε λεπτομέρειες όσον αφορά τη διαδικασία αποστείρωσης της συσκευής σας καθώς και το χρόνο ισχύς της αποστείρωσης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πώς γίνεται η σωστή αποθήκευση των αποστειρωμένων μπιμπερό;

Αν πρόκειται για αποστείρωση με βρασμό τα σκεύη διατηρούνται αποστειρωμένα για λίγα λεπτά όση ώρα η κατσαρόλα μας «κρατάει» θερμοκρασία αλλά δεν ακουμπούμε τα σκεύη μετά το βρασμό και τα αφήνουμε σκεπασμένα στην κατσαρόλα μέχρι τη χρήση. Αν πρόκειται για αποστειρωτή, συνήθως (ανάλογα τον κατασκευαστή) η αποστείρωση κρατά αρκετή ώρα (ή ώρες) αρκεί συνήθως να μην ανοίξουμε το καπάκι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστείρωσης. Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η αποστείρωσή. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών του αποστειρωτή σας. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τα αποστειρωμένα σκεύη για μεγαλύτερα διαστήματα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πέραν των παραπάνω χρονικών διαστημάτων, η αποστείρωση δεν κρατά και θα πρέπει να επαναληφθεί πριν τη χρήση.

Μέχρι ποια ηλικία αποστειρώνουμε;

Το κρίσιμο στάδιο της αποστείρωσης είναι το διάστημα όπου το μωρό παίρνει το βρεφικό γάλα ως αποκλειστική διατροφή. Μετά από αυτό το διάστημα και κατά την εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να αποφασίσετε μαζί τις κατάλληλες συνθήκες προετοιμασίας του βρεφικού γάλακτος οι οποίες ταιριάζουν στο δικό σας μωρό.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ταΐσματος για ασφάλεια και για αποφυγή κολικών ή άλλων συχνών προβλημάτων πέψης;

Ταΐζουμε πάντα το μωρό σε όρθια θέση με πολύ ελαφριά κλίση προς τα πίσω.

Όταν ταΐζουμε το μωρό, είμαστε ήρεμοι, κοιτάμε το μωρό μας και απολαμβάνουμε τη στιγμή. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτήν τη στιγμή σαν τη δική μας στιγμή.

Δεν μιλάμε δυνατά, αποφεύγουμε εκείνη την ώρα τις συνεννοήσεις με τους γύρω μας.

Επιλέγουμε ένα μέρος για το τάισμα που νιώθουμε άνετα εμείς και το μωρό μας, με ήπιο φωτισμό, ησυχία, αναπαυτικότητα. Προσφέρουμε μια χαλαρωτική στιγμή φαγητού.

Ταΐζουμε την ποσότητα που το μωρό χρειάζεται. Όχι παραπάνω απλά και μόνο για να τελειώσει το μπιμπερό.

Μετά το φαγητό κρατάμε το μωρό σε όρθια θέση χωρίς να κάνουμε έντονες κινήσεις και κυρίως χωρίς να κάνουμε κινήσεις πάνω κάτω καθώς μπορεί να προκαλέσουν αναγωγές. Κάνουμε αγκαλίτσα και μία ελαφριά κίνηση αριστερά δεξιά.

Περιμένουμε να ρευτεί πριν ξαπλώσουμε το μωρό.

Γιατί τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια στο ανοσοποιητικό τους σύστημα;

Τα νεογέννητα μωρά και μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις κατά το ξεκίνημα της ζωής τους, και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται η καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, που μειώνει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε μια μολυσματική πρόκληση.

Ποιος είναι ο ρόλος της χλωρίδας του εντέρου σε σχέση με την ανοσία και γιατί είναι τόσο σημαντικός?

Το εντερικό μικροβίωμα είναι πολύπλοκο και ταυτόχρονα ύψιστης σημασίας για την υγεία του ανθρώπου, στην οποία συμβάλλει μέσω της φυσιολογίας του ξενιστή, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της πέψης, την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη διαφοροποίηση των κυττάρων και τον περιορισμό του αποικισμού από παθογόνα. Πράγματι, τόσο η δημιουργία μιας βέλτιστης μικροβιακής κοινότητας αμέσως μετά τη γέννηση όσο και η διατήρηση ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος λαμβάνει χώρα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι τα HMO;

Τα αρχικά HMO μεταφράζονται ως «Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος». Ένας ολιγοσακχαρίτης είναι σακχαρίτης ή υδατάνθρακάς που συνήθως περιλαμβάνει τρεις έως δέκα μονάδες μονοσακχαριτών (απλό σάκχαρο). Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικές δομές υδατανθράκων γνωστές και ως Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος (HMO), οι οποίες αποτελούν το τρίτο μεγαλύτερο στερεό συστατικό του μητρικού γάλακτος. Περισσότερα από 150 HMO έχουν ταυτοποιηθεί, με το 2’FL να είναι το αφθονότερο σε ποσότητα και το LNnT να βρίσκεται στα πρώτα δέκα, αντίστοιχα. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 2'FL και το LNnT στηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της τροποποίησης του εντερικού μικροβιώματος υπέρ των μπιφιντοβακτηριδίων και εις βάρος των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, μέσω της ενίσχυσης των εντερικών φραγμών, μέσω της αναστολής της προσκόλλησης παθογόνων μικροοργανισμών και μέσω ανοσοτροποποιητικών επιδράσεων. Τα αρχικά HMOs μεταφράζονται ως «Ολιγοσακχαρίτες Μητρικού Γάλακτος». Ένας ολιγοσακχαρίτης είναι σακχαρίτης ή υδατάνθρακάς που συνήθως περιλαμβάνει τρεις έως δέκα μονάδες μονοσακχαριτών (από σάκχαρο). Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 150 HMO και παγκόσμια, η συνολική συγκέντρωσή τους σε ώριμο μητρικό γάλα (5-15 g/L) συνήθως υπερβαίνει τη συνολική συγκέντρωση των πρωτεϊνών μητρικού γάλακτος, καθιστώντας έτσι τα HMO το τρίτο πιο άφθονο συστατικό μετά τη λακτόζη και τα λιπίδια. Μεταξύ των HMO, ο 2'-Ο-Φουκοζυλολακτόζη (2'FL) είναι ο αφθονότερος και ο Λακτο-Ν-νεοτετραόζη (LNnT) είναι ένας από τις 10 πιο άφθονους HMO. Οι 2'FL και LNnT που προστίθενται στο NANCARE είναι συνθετικοί HMO, δομικά πανομοιότυποι με αυτούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Ο ΠΟΥ ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος για την υγεία του ξενιστή».

Ποιες είναι οι συνέπειες της θεραπείας αντιβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου;

Η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί δυσλειτουργία στη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα με την υπερανάπτυξη δυνητικά παθογόνων και τοξικών μικροοργανισμών, οδηγώντας σε ταχεία μείωση του ταξινομικού πλούτου, της ομοιομορφίας και της ποικιλομορφίας. Πράγματι, μετατοπίζει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος προς μια κατάσταση αυξημένης ποσότητας παθογόνων βακτηρίων μειώνοντας περαιτέρω τους πληθυσμούς των ωφέλιμων μπιφιντοβακτηρίων. Η χρήση αντιβιοτικών κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής καθυστερεί τον αποικισμό των μπιφιντοβακτηρίων στο έντερο. Μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της θεραπείας - και ταυτόχρονα αρκετά συχνή επιπλοκή - με αντιβιοτικά, είναι η ανάπτυξη διάρροιας σχετιζόμενης με αντιβιοτικά .

Τι κάνουν τα συμπληρώματα προβιοτικών κατά τη διάρκεια και μετά την αντιβιοτική θεραπεία;

Δεν έχουν όλα τα προβιοτικά αποτέλεσμα στη περίπτωση αντιβιοτικής αγωγής. Ωστόσο, ειδικά για το L. rhamnosus, τα στοιχεία δείχνουν ότι η καθημερινή συμπληρωματική χορήγηση οδηγεί σε σημαντικές ευεργετικές αλλαγές στη σύνθεση της εντερικής μικροβιακής κοινότητας. Υπό αυτή την έννοια, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) συνιστά τη χρήση αυτού του προβιοτικού για την πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά. Το NANCARE FLORA SUPPORT περιέχει L. rhamnosus. Είναι σκόπιμο να ξεκινήσει η χορήγηση συμπληρωμάτων νωρίς, κατά προτίμηση συγχρόνως με την αντιβιοτική θεραπεία, πριν επέλθει τροποποίηση του εντερικού μικροβιόκοσμου και υπερ-αναπτυχθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Είναι επίσης σκόπιμο να συνεχιστεί η χορήγηση του L. rhamnosus κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας και έως και 1-3 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ενός ειδικού για την ακριβή διάρκεια της χορήγησης συμπληρωμάτων.