Ιδέες για το φαγητό του μωρού – Σπάσε τη συνήθεια
Είναι εύκολο να αποκτήσεις τη συνήθεια να προσφέρεις στο μωρό σου τις ίδιες τροφές καθημερινά, ιδιαίτερα αν ξέρεις ότι θα τις φάει με χαρά. Ακολουθούν μερικές απλές ιδέες για να διευρύνεις τη διατροφή του μικρού σου χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς σε σχέση με κάποια πολύ σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.
Οι πέντε ομάδες τροφών
Ποικιλία, ισορροπία και πολλές δοκιμές είναι το κλειδί για την υγιεινή διατροφή του μωρού σου. Πρόσφερέ του τροφές από καθεμία από τις πέντε ομάδες καθημερινά και να είσαι σίγουρη ότι θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικές υφές.
1. ΦΡΟΥΤΑ
Οι γλυκές μπανάνες που λιώνουν εύκολα στο στόμα ανεξάρτητα από τον αριθμό των δοντιών που έχει ή δεν έχει το μωρό σου κατέχουν δικαίως τα παγκόσμια πρωτεία στις προτιμήσεις φρούτων των μωρών. Μια υπέροχη διατροφική επιλογή, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των μυών και των νευρικών κυττάρων του μωρού σου.
Βάλε ποικιλία το μενού: Πρόσφερε στο μωρό σου περισσότερη ποικιλία αντικαθιστώντας τις μπανάνες με πεπόνι, φράουλες ή πορτοκάλια, που είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο.
2. ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Το καρότο είναι σταθερή προτίμηση για τα μικρά στομαχάκια τους και πρόσφατα έφτασε στην κορυφή του πίνακα ως το υπ’ αριθμόν ένα λαχανικό που καταναλώνεται από μωρά ηλικίας 6-12 μηνών. Μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου βραστά καρότα με διάφορους τρόπους, είτε λιωμένα είτε σε κομματάκια. Είναι πλούσια σε β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται από το σώμα του μωρού σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη είναι βασική για την υγιή όραση του μικρού σου.
Βάλε ποικιλία το μενού: Σέρβιρε γλυκοπατάτες, κόκκινη πιπεριά ή μπρόκολο αντί για καρότα στα γεύματα εξακολουθώντας, μέσω αυτών, να παρέχεις στο μωρό σου μια πηγή της βασικής βιταμίνης Α.
3. ΚΡΕΑΣ/ΨΑΡΙ/ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, είναι μια δημοφιλής τροφή για πολλούς αρχάριους στο φαγητό, καθώς και για την υπόλοιπη οικογένεια. Εύκολα στο μαγείρεμα, μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σερβίρονται στο πλαίσιο μιας ποικιλίας γευμάτων. Τα πουλερικά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που συμβάλλει στην ανάπτυξη του σώματος του μωρού, καθώς και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των μυών, του αίματος, του δέρματος, των μαλλιών και των οργάνων.
Βάλε ποικιλία το μενού: Την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια, βάλε σολομό, φασόλια ή αυγά στο καροτσάκι σου αντί για κοτόπουλο. Τα φασόλια και τα αυγά είναι καταπληκτικές μη ζωικές πηγές πρωτεΐνης, ενώ ο πλούσιος σε πρωτεΐνη σολομός έχει το επιπλέον όφελος ότι περιέχει DHA που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού σου.
4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Καθώς είναι εύκολο να τα φάνε και να τα πιάσουν με τα δαχτυλάκιά τους, τα ζυμαρικά είναι το πολυαγαπημένο φαγητό πολλών μωρών. Μαγειρεύονται εύκολα και μπορούν να τα απολαύσουν ζεστά ή κρύα, με ή χωρίς σάλτσα. Επίσης, τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β και φυτικές ίνες (αν επιλέξεις ποικιλίες ολικής άλεσης). Οι βιταμίνες Β μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πέψη του μωρού.
Βάλε ποικιλία το μενού: Προτού βάλεις αυτομάτως τα ζυμαρικά στο καλάθι σου, εξέτασε ως εναλλακτική επιλογή τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως πλιγούρι, κινόα ή καστανό ρύζι για λίγη ποικιλία. Το μωρό σου μπορεί να απολαύσει αυτές τις ελαφρώς διαφορετικές υφές εξακολουθώντας να λαμβάνει βασικές βιταμίνες Β και φυτικές ίνες στη διατροφή του.
5. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Κομμένο σε κύβους για τα δαχτυλάκια τους, το τυρί συνιστά βασική τροφή για πολλά μωρά. Προσφέρει στο μικρό σου πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, που βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
Βάλε ποικιλία το μενού: Τα πιο μαλακά τυριά, όπως η φέτα και το κότατζ, είναι καταπληκτικές εναλλακτικές επιλογές σε σχέση με τα σκληρότερα τυριά, όπως το τσένταρ, αρκεί να είναι παστεριωμένα. Δίνουν στο μωρό σου την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικές υφές χωρίς να στερείται το ασβέστιο που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών του. Το βρεφικό γιαούρτι είναι άλλη μια καλή πηγή ασβεστίου.
Πηγές
Duyff, RL (2017). Academy of Nutrition and Dietetics. Complete food and nutrition guide (5th ed.). Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt.
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
Τελευταία αναθεώρηση: Μάρτιος 2018