Στην αρχή του μητρικού θηλασμού, το μητρικό γάλα είναι πιο υδαρές, ικανοποιώντας τη δίψα του μωρού (Bourne et al. 2007). Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα λίπη και η ενέργεια αυξάνονται, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο στο τέλος του γεύματος, δημιουργώντας έτσι τον κορεσμό στο βρέφος (Bourne et al. 2007; Neville et al. 1984).
Παρόλο που η περιεκτικότητα σε λίπη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, η μέση περιεκτικότητα είναι πάντα 2 με 3 φορές πιο υψηλή τα τελευταία λεπτά σε σχέση με τα πρώτα λεπτά του θηλασμού. Η συνολική ενέργεια επίσης αυξάνεται περίπου 25-30 θερμίδες προς το τέλος του θηλασμού.
Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι η προσαρμογή του μητρικού γάλακτος στις εξατομικευμένες ανάγκες του βρέφους ανάλογα με το κλίμα της περιοχής στην οποία ζει η οικογένεια. Σε ένα θερμό κλίμα, οι μητέρες παράγουν περισσότερο υδαρές γάλα (το γάλα των πρώτων λεπτών) (Barker, 2009) κάτι το οποίο κρατά τα μωρά καλά ενυδατωμένα. Επίσης, η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σε θερμές περιοχές επιτρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες του βρέφους σε υγρά ενώ κρατά το νεφρικό φορτίο χαμηλό.
Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.
EMAIL ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ
Με περιεχόμενο ειδικά διαμορφωμένο από τους ειδικούς μας, από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μέχρι και το τρίτο έτος του μωρού σου.
Συμβουλές μόνο για σένα
Απευθύνσου σε Επαγγελματίες Υγείας μέσω webinars ή ρώτα τη γνώμη του διατροφολόγου μας.
Δωρεάν δείγματα
Επιλεγμένων προϊόντων από την πλουσιότερη σειρά βρεφικής διατροφής στην Ελλάδα.
Διαδραστικές εφαρμογές
Που σε καθοδηγούν κάθε στιγμή σε αυτό το μοναδικό ταξίδι.