Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Μοιράσου το Άρθρο
X

Το φολικό οξύ

 

Το φολικό οξύ είναι μία ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Για να μην παρουσιάσεις έλλειψη σε φολικό οξύ, πρέπει η διατροφή σου να είναι πλούσια και ισορροπημένη ακόμα και πριν μείνεις έγκυος. Έμφαση στα τρόφιμα που είναι πιο πλούσια σε φολικό οξύ

Τρίτη, Φεβρουάριος 2nd, 2016

Σε τι χρησιμεύει το φολικό οξύ;

Το φολικό οξύ (ή αλλιώς βιταμίνη B9) είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους δύο πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ανάγκες αυξάνονται από τη σύλληψη του μωρού εξαιτίας της διόγκωσης των ιστών της μητέρας (αίμα, μήτρα…) και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας της ανάπτυξης του εμβρύου. Γι' αυτό συμβουλεύουμε όλες τις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία, και ιδιαίτερα όσες θέλουν να γίνουν μητέρες, να φροντίζουν να λαμβάνουν φολικό οξύ, έτσι ώστε να διαθέτουν επαρκή αποθέματα όταν μείνουν έγκυες.

Στο πιάτο μου...

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη σε φολικό οξύ για τις εγκύους είναι 400 μικρογραμμάρια. Για να καλύψεις τις ανάγκες σου, προτίμησε:

  • Πράσινες σαλάτες, ιδιαίτερα λυκοτρίβολο που περιέχει 53,5 μg/50 g, νεροκάρδαμο (107) και βλαστάρια σπανακιού (102,5).
  • Πράσινα λαχανικά Ένα πιάτο με 100 g μπρόκολο = 86 μg, λαχανάκια Βρυξελλών = 85 μg και κουνουπίδι = 105 μg
  • Μαγειρεμένα ρεβίθια = 100 μg/100 g.
  • Μαγειρεμένα λευκά φασόλια = 81 μg/100 g
  • Ώριμα παστεριωμένα τυριά. 30 g μπρι = 45 μg.
  • Φρούτα. 150 ml φυσικού χυμού πορτοκαλιού = 45 μg.
  • Καρύδια, φουντούκια… Ψίχα από 5 καρύδια = περίπου 28 μg.
  • Είναι εύκολο να λαμβάνεις καθημερινά την ποσότητα που χρειάζεται τρώγοντας ένα πιάτο πράσινων λαχανικών, πράσινη σαλάτα και δύο ή τρία φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή). Φρόντισε επίσης να προσθέσεις στο διαιτολόγιό σου, αρκετές φορές την εβδομάδα, ένα μεγάλο πιάτο οσπρίων και/ή λαχανικών, καθώς και αυγά και τυρί.
  • Ακόμα και πριν μείνεις έγκυος, φρόντισε να καταναλώνεις αρκετά τρόφιμα που είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Μπορείς επίσης να μιλήσεις στον γιατρό σου κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού ελέγχου για την επιθυμία σου να αποκτήσεις παιδί. Μπορεί να σου προτείνει κάποιο συμπλήρωμα φολικού οξέος που θα το παίρνεις για τέσσερις εβδομάδες πριν τη σύλληψη και κάποιες εβδομάδες μετά. Αυτό ωστόσο δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι προγραμματισμένη ή όταν δεν μείνεις έγκυος κατά παραγγελία!

Το φολικό οξύ είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα και το φως. Απόφυγε λοιπόν να ξεφλουδίζεις τα τρόφιμα πριν το μαγείρεμα και να τα αφήνεις να μαγειρευτούν πολλή ώρα (προτίμησε το μαγείρεμα στον ατμό ή με πολύ λίγο νερό). Και μην ξεχνάς να τα πλένεις καλά!

Περισσότερα

Nestlé Baby Club

Γίνε τώρα μέλος και μάθε ό,τι χρειάζεσαι για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού σου.

  • Κάνε την εγγραφή σου στο Nestlé Baby Club!
  • Λάβε Νewsletter για θέματα που σε ενδιαφέρουν!
  • Δοκίμασε δείγματα των προϊόντων μας (για γονείς με παιδιά από 6 μηνών και πάνω).
  • Λάβε προσφορές και κουπόνια (για γονείς με παιδιά από 6 μηνών και πάνω).

Εγγραφή

Σχετικά