Μοιράσου το Άρθρο
X

5η Εβδομάδα Κύησης - 1ο Τρίμηνο

Το μικρό μπιζέλι μεγαλώνει με ρυθμούς γίγαντα!

Σάββατο, Φεβρουάριος 9th, 2019

Η ανάπτυξη του εμβρύου

Αν και δεν είναι κάτι που μπορείς να δεις, το μυαλό του μωρού σου αναπτύσσεται ταχύτατα με την εμφάνιση των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, των δύο πλευρών δηλαδή του εγκεφάλου του. Τα «αισθητήρια όργανα» αρχίζουν να διαγράφονται, με πρώτα τα μάτια και τα αυτιά. Στη συνέχεια, η μύτη και το στόμα ξεκινούν να μορφοποιούνται και αργότερα όλο το πρόσωπο. Το αναπνευστικό του καθώς και το πεπτικό του σύστημα αναπτύσσονται σταδιακά. Η καρδιά του μεγαλώνει και στον υπέρηχο θα τη δεις να χτυπάει! Το μικρό πλασματάκι μέσα στη μήτρα σου μεγαλώνει σταθερά και δυναμικά!

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Χμ…τώρα που είσαι στην 5η εβδομάδα κύησης, μάλλον έχεις... αρχίσει να νιώθεις ότι κάτι αλλάζει. Ίσως να νιώθεις πιο ευαίσθητη ή ευέξαπτη από το κανονικό. Τα συμπτώματα αυτά  οφείλονται στις ορμονικές διαταραχές, οι οποίες, εκτός από τη διάθεσή σου, κυριεύουν και το σώμα σου. Ταυτόχρονα, το στήθος σου μπορεί να αρχίσει να φουσκώνει, ενώ μικρά πονάκια μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή της πυέλου, λόγω της αυξημένης ροής αίματος. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και μέρος μιας πορείας 9 υπέροχων μηνών!

Η διατροφή σου

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι ναυτίες! Και μάλιστα, δεν τις νιώθεις απαραίτητα μόνο το πρωί. Δυστυχώς, αγαπητή μέλλουσα μαμά, δεν μπορείς να προσπεράσεις αυτό το απαραίτητο στάδιο, καθώς το σώμα σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που του συμβαίνουν. Για αρχή, μην παραλείπεις το πρωινό. Θα σου δώσει τους απαραίτητους υδατάνθρακες για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κέφι και, ίσως, με λιγότερη ναυτία!  Επίσης, μία καλή ιδέα είναι να μοιράζεις τα γεύματά σου. Αντί για 3, κάνε τα 5 και βάλε μικρά σνακ, το πρωί και το απόγευμα, έτσι ώστε να νιώθεις το στομάχι σου γεμάτο. Ακόμα κι αν χάσεις κιλά, εξαιτίας των εμετών, μην ανησυχήσεις. Είναι κάτι προσωρινό. Απλά, φρόντισε να πίνεις πολύ νερό για να ενυδατώνεσαι.

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.