Μοιράσου το Άρθρο
X
Το Nestlé Baby & me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

11η Εβδομάδα Κύησης - 1ο Τρίμηνο

Αν προσέξεις καλύτερα, στον υπέρηχο της 11ης εβδομάδας θα δεις πολλές, μικρές τριχούλες να αναπτύσσονται στα βλέφαρα και στο άνω χείλος. Μην αγχωθείς αν έχεις κορίτσι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Σάββατο, Φεβρουάριος 2nd, 2019

Το Nestlé Baby & me είναι δίπλα σου
Βρες ό, τι ψάχνεις!
Γίνε τώρα μέλος, και ανακάλυψε περισσότερα για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου σε κάθε στάδιο.

Η ανάπτυξη του μωρού

Στην 11η εβδομάδα κύησης, το μωρό σου έχει μήκος 4 cm από την κορυφή έως τον κόκκυγα, το μέγεθος δηλαδή μίας μέτριας τομάτας. Πρόκειται για μία πολύ γεμάτη εβδομάδα για το μικρό σου: Θα βγάλει τρίχες και μαλλιά. Τα νευρικά του κύτταρα πολλαπλασιάζονται, αλλά δεν έχουν ακόμα σύνδεση μεταξύ τους. Ωστόσο, οι νευρώνες του νωτιαίου μυελού και των μυών έχουν αρχίσει τη λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα το μωρό θα αρχίσει να κάνει αντανακλαστικές κινήσεις μέσα σου!  

Τι συμβαίνει στο σώμα σου

Η περιφέρεια της μέσης σου έχει αυξηθεί και το αγαπημένο σου δαντελένιο σουτιέν δεν σου κάνει πια. Κατά μέσο όρο, μία έγκυος παίρνει 1-2 κιλά μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Υπολόγισε ότι το μωρό μόνο του ζυγίζει 10 γραμμάρια και ότι όλο το υπόλοιπο βάρος οφείλεται στη διευρυμένη μήτρα, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό.

Η διατροφή σου

Ασβέστιο. Το απαραίτητο διατροφικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέχεις από δω και στο εξής περισσότερο, για να μπορεί το έμβρυο να αναπτύσσεται ομαλά, χωρίς να υποκλέπτει από τις δικές σου αποθήκες ασβεστίου. Ασβέστιο θα βρεις στο γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και σε εμφιαλωμένα νερά, πλούσια σε αυτό. Φρόντισε να λαμβάνεις 4 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Ο γιατρός σου ίσως θεωρήσει απαραίτητο να σου χορηγήσει συμπλήρωμα ασβεστίου. Να τηρείς αυτά που σου λέει, θα καταλάβεις αργότερα πόσο δίκιο είχε!

Extra tips

Έχεις παρατηρήσει να σου προκαλούν αηδία ορισμένα φαγητά; Συμβαίνει συχνά οι έγκυες, κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, να σιχαίνονται συγκεκριμένες τροφές, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν έντονη μυρωδιά. Για να λύσεις αυτό το πρόβλημα, κάνε το εξής κόλπο: Κατανάλωσε μία άλλη τροφή από την ίδια διατροφική ομάδα. Έτσι, αν δεν αντέχεις άλλο το κοτόπουλο, φάε ψάρι ή άλλο λευκό κρέας. Αν δεν αντέχεις άλλο τα λαχανικά που είναι πλούσια σε καροτίνη Β, μπορείς ενναλακτικά να διαλέξεις κάποια φρούτα επίσης πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως για παράδειγμα τα ροδάκινα και τα βερίκοκα!

Περισσότερα

Επίλεξε μια συγκεκριμένη εβδομάδα

Σχετικά
Αξιολογήσεις Άρθρου
Αναζήτηση

Ακόμη δεν βρήκες
αυτό που ψάχνεις;

Ψάξε τη νέα μας μηχανή αναζήτησης. Έχουμε πάντα κάτι για σένα.